2 Şubat 2020 Pazar

TOPLU SÖZLEŞMEDE ANLAŞMAYA VARILDI

Birleşik Metal-İş Sendikası, örgütlü ve yetkili olduğu metal işkolundaki işyerleri ile onlar adına  yetkili olan MESS'le toplu sözleşme anlaşmasına varmıştır.
Uzun zamandır devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, bunun üzerine işyerlerinde uygulanmak üzere grev kararı alınmıştı.

Birleşik Metal-İş sendikası birleşikmetal.org adlı sitesinde yapılan açıklamaya göre anlaşmanın yapıldığı belirtilmiştir.

"MESS ile Birleşik Metal-İş arasında anlaşma sağlandı
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Birleşik Metal-İş ile anlaşma imzalandı. Metalde tam uzlaşma sağlandı, çalışma barışı korundu.
SÖZLEŞME YILLIK ORTALAMA YÜZDE 24,3 ARTIŞ İÇERİYOR
Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş'le imzalanan sözleşmenin kapsamı:
* İlk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak.
* Dönem enflasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek. Böylece Eylül 2019'dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak.
* İlk altı ay için saat ücreti 12 TL altında olan çalışanlara, saat ücreti 12 TL'yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak.İyileştirmenin üzerine yüzde 17 oranında ücret zammı uygulanacak.
* Sosyal yardımlar birinci yıl yüzde 20 oranında artacak. MESS üyesi işyerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve öğrenim, evlenme, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor.
* Çalışanların özel hastanelerde ameliyat dahil kapsamlı tedavi olmasına olanak sağlayan MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası devam edecek."