21 Temmuz 2022 Perşembe

22 TEMMUZ İŞÇİLERİN KARA GÜNÜ OLDU

Türkiye sendikal hareketlerine, devrimci sendikacılık ve sınıf sendikacılığı ilkesini yerleştiren ve uygulanması için, çok çileli ve büyük uğraşlar veren DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980 tarihinde evinin önünde öldürüldü.

DEVRİMCİ İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU Genel Başkanı Kemal Türkler'in öldürüldüğü 22 Temmuz günü, işçi sınıfının sendikal mücadelesine bir kara gün olarak oturdu. 

O gün emek dünyasının devrimci kanadında sanki güneş tutuldu...

Kemal Türkler 1954 yılından itibaren Türkiye Maden-İş Sendikasının ve 1967 tarihinden itibaren de kurucusu olduğu DİSK'in genel başkanlığını birlikte yürütmüştü. 

Uzlaşmacı, işbirlikçi ve işveren destekli (sarı) sendikal anlayışa karşı mücadeleyi prensip haline getiren ve  bunu hayatı boyunca uygulayan çok önemli bir sendikacıydı. 

Sendikalarda "tabanın yani üyelerin söz ve karar sahibi olma" ilkesini, görev üstlendiği sendika ve konfederasyonda inatla, başarıyla uygulamaya çalışan ilkeli ve kararlı eşsiz bir sendikacıydı. 

Bu konuda 18 yıllık üye, şube gençlik kolu başkanlığı, şube başkanlığı, bölge temsilcilikleri, ve genel başkan vekilliği yaptığım Türkiye Maden-İş Sendikası ve zaman, zaman DİSK'te aldığım görevler, nedeniyle birlikte çalıştığım için yakından biliyorum. 

Türkiye emek hareketleri içerisinde önemli sendikacılar yetişti. Bunların önemli bir kısmı ile uzak ve yakın temaslarım, görüşmelerim oldu. Bunların içinde Kemal Türkler sadece önemli bir sendikacı değil, eşsiz bir liderdi. 

Kemal Türkler'in daha yapacak çok işleri varken, caniler tarafından katledilmesi elbette "12 Eylül 1980 Faşist darbesinin olgunlaşmasına mı neden olacaktı?

12 Eylül faşist darbesinin lideri Kenan Evran bir konuşması sonrası gazeteciler tarafından sorulan bir soruya, "darbeyi daha evvel yapacaktık ama şartların oluşmasını bekledik" dememiş miydi? 

İşte, Kenan Evran ve 12 Eylül sonrası "yollarını bulanlar", rütbe alanlar, darbenin nimetleriyle zenginleşenler, hak etmedikleri halde ülke idaresinin başına oturanlar, yüzlerce insanımızın ölmelerine göz yummuş, ve ne yazık ki kendilerine uygun "şartların oluşmasını beklemişler.. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder