30 Temmuz 2014 Çarşamba

MAGİRUS GREVİ

MENDERESİN TERZİSİ İZZET ÜNVER

Yıl 1963. Terzi İzzet lakaplı İzzet Ünver, kendisine sağlanan kolaylıkla aldığı krediyle, İstanbul Bahçelievler'de Magirus Otobüs Fabrikasını kurdu. Türkiye'de ilk defa şehirler arası otobüs bu fabrikada yapıldı. Bu yıllar sanayileşmenin gelişme yıllarıdır. Magirus Deutz lisansı ile yapılan minibüs ve otobüsler, zamanın en lüks ve en gösterişli araçlarıydı. Özellikle şehir içi yolcu taşımacılığında bu minibüsler, bir çok şoförün ekmek teknesi durumundaydı. Çok dayanıklı ve az bakım isteyen minibüsler, İstanbul halkına uzun yıllar hizmet etti.




İşyerinde, MADEN-İŞ Sendikası örgütlenerek toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini aldı.
T.MADEN-İŞ Sendikası ile, Magirus Fabrikası işvereni arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamadı.
1968 Yılında Sendika, işten çıkarılan üç sendika temsilcisinin tekrar işe alınması, ücret zamları ve iş teminatının sağlanması nedeni ile bu iş yerinde yasal grevi başlattı.
İşçiler ve işçi dostu üniversite öğrencileri greve çıkılacak günün gecesinde, yağlı boya ile 
"MAGİRUS'TA GREV" yazılarıyla İstanbul caddelerini donattılar.

Siyah asfaltlı caddelerde, adeta bembeyaz "Magirusta grev" çiçekleri açmıştı. İstanbul'da bir grev, ilk defa bu kadar görkemli bir şekilde kamuoyuna  duyuruldu. Taksim'den Sarıyer'e, Beşiktaş'a, Beşiktaş'tan Karaköy'e, Aksaray'dan Topkapı'ya arabalarıyla veya yaya giden insanlar, onlarca defa " Magirusta grev" yazısı okudular. Fabrika önüne asılan MADEN - İŞ Flaması grev parolasıydı. Flamayı gören işçiler topluca greve çıktılar. Fabrikada 580 çalışan bulunuyordu. Büro personeli hariç 500 Maden - İş üyesi işçilerin tamamı bir şenlik havası içinde greve katıldılar.




Walter Reuther'in ziyareti

25.12.1968 Tarihinde başlatılan Magirus grevi, Maden-İş'in de üyesi olduğu, merkezi İsviçre'de bulunan, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) tarafından etkili biçimde desteklendi. Amerika, Otomobil İşçileri Sendikası'nın (UAW)efsane başkanı, sol görüşlü demokrat, Walter Reuther bu grevi desteklemek için İstanbul'a geldi.



Bu tarihte 1, 5 milyon üyesi bulunan sendikanın Genel Başkanı Walter Reuther grev çadırını da ziyaret etti. Grevci işçiler ve grevcileri ziyarete gelen çevre fabrika işçilerinin oluşturduğu kalabalık bir topluluğa bir konuşma yaptı. Amerika otomobil işçilerinin başarı dileklerini iletti. 
Genel Başkan Kemal Türkler'le birlikte basın toplantısı yaptı. Basın toplantısında çok önemli açıklamalarda bulundu. "İşçi emeğine her ülkede yeterli saygının gösterilmediğini" belirtti. 
"İşçi emeği saygınlığının, işverenlere kabul ettirilmesi yönünde, grev de dahil gerekli çalışmaların hayata geçirilmesine sendikalar her zaman öncülük edeceklerdir" dedi. 


Magirus Grevi 49 gün sürdü. İstanbul Valisi Vefa Poyraz'ın aracılık yaptığı grev, anlaşma ile sonuçlandı. İşten çıkarılanlar  işe alındı. Haftalık çalışma süresi 45 saate düşürüldü. 48 saat üzerinden ücret ödenmesi kabul edildi. Ücret zammı ve diğer ekonomik hakların sağlanması ile, işveren ile sendika arasında toplu sözleşme imzalandı.  

Amerika'da gerçek bir sendika lideri olan Walter Reuther, 1970 yılında nedeni bilinmeyen ve sendikaya ait olan uçağın kazasında hayatını kaybetti. Kemal Türkler ise, 1980 Yılında evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda caniler tarafından hunharca katledildi.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder