8 Ocak 2020 Çarşamba

HAKKIMDA

Hüseyin Ekinci

1942 Yılında Erzincan, Refahiye'de doğdum. Önce çiftçi, daha sonraları işçi bir babanın oğluyum.
İlkokulu İstanbul Taksim'de, orta okulu ise Beyoğlu Orta Okulunda okudum. İstanbul Atatürk Erkek Lisesini bitirdim.

Nazım'a Saygı duruşu. (Moskova 1978
)
1962 Yılında İstanbul Kağıthane'de kurulu RABAK Bakır Fabrikasına işçi olarak girdim, Türkiye Maden-İş Sendikası'na üye oldum, 1963 Yılında sendika işyeri temsilcisi seçildim.

RABAK Fabrikasında çalışırken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini kazandım, Tarih Bölümünde okudum.
1964 yılında, T. Maden-İş Sendikası Silahtarağa Merkez Şube Gençlik Kolu Başkanlığına, 1965 yılında yapılan Silahtarağa Merkez Şube Genel Kurulunda ise Şube Başkanlığına seçildim. Bu görevle birlikte *Birinci Bölge(İstanbul-Trakya)Temsilciliğini vekaleten yürüttüm.

Metal işkolunda bulunan işyerlerinde sendikal örgütlenmeler, eğitimler ve toplu iş sözleşme müzakerelerini yaptım,  sendika ve işçilerle oluşturduğumuz teklifler doğrultularında toplu  sözleşmeler (bağıtladım) sonuçlandırdım.

1965 yılında Türkiye İşçi Partisi'ne üye oldum. 1967 Yılında T.İ.P. Şişli İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. T.İ.P. İstanbul İl Başkanlığı ve Genel Merkez Kongrelerine delege olarak katıldım.

13 Şubat 1967 Tarihinde yapılan DİSK Kuruluş Genel Kuruluna,  T. MADEN-İŞ Silahtarağa Merkez Şube başkanı (delegesi) olarak katıldım.
Sendikamızın Ankara'da Yapılan Genel Kurulunda, Genel Başkan Kemal Türkler tarafından Genel Sekreterliğe aday gösterildim. Askerliğimi yapma kararı almam nedeniyle adaylıktan çekildim.

1967 Yılında yapılan Genel Kurulda, Türkiye Maden-İş Sendikası Ana Tüzüğü değiştirildi. Merkez şubeler kaldırıldı, bunların yerine bölge temsilcilikleri kuruldu. Silahtarağa ve Şişli Merkez Şubeleri 6. Bölge Temsilciliği adı altında birleştirildi. Yapılan Bölge Temsilciliği Konseyinde, (Genel Kurul) 6. Bölge Temsilciliğine seçildim.

1972 Yılı Haziran Ayına kadar 6. Bölge Temsilciliği görevini yürüttüm. Silahtarağa ve Şişli (Beyoğlu Yakasında) kurulu metal işkolundaki fabrikaların tamamını T.MADEN-İŞ çatısı altında örgütledim. Bölge üye sayısını 13 bine çıkardım.Türk sendikacılığının kilometre taşları durumunda olan, 1968 Kavel Fabrikası,1969 Demirdöküm ve Elektrometal Fabrikası işçilerinin, 1970 Sungurlar Fabrikası 1. Direnişlerinin başarılı sonuçlanmasını sağladım.

Askerlik dönüşü *2. Bölge(Ankara, Konya ve İç Anadolu) Temsilciliği görevini yürüttüm.
1974 Yılı, Eylül ayında yapılan Genel Kurulda Genel Başkan Vekili seçildim.
Toplu sözleşme, Araştırma , Ücret ve Ekonomi Politika Daireleri Başkanlığı görevlerini yürüttüm.
1978 yılından,12 Eylül 1980 darbesine kadar DİSK Genel Sekreter yardımcısı olarak görevde bulundum.

Hüseyin Ekinci olarak, sendikal demokrasiye inanmış ve bu ilkelerin hayata geçirilmesine, sendikal demokrasinin gelişmesi, yerleşmesi ve uygulanması çabalarına, çırak , kalfa, ve usta olarak katkıda bulundum. Bu nedenlerle çok mutlu ve çok gururluyum..

*O tarihlerde MADEN-İŞ Sendikasının üç bölge temsilciliği vardı; 1. Bölge İstanbul ve Trakya, 2. Bölge Ankara,Konyya(İç Anadolu) 3. Bölge İzmir'di. Bu 3 bölgenin ikisinde İstanbul ve Ankara'da görevde bulundum..