17 Mayıs 2024 Cuma

DEVRİM ARABALARINA İHANET Mİ

27 Mayıs 1960 Yılında kimilerine göre ''Askeri Darbe'', kimilerine göre ise ''Devrim'' oldu ve Başbakan Menderes iktidardan düşürüldü. 

Kurulan askeri yönetimin başında bulunan Orgeneral Cemal Gürsel 1 yıl sonra yani, 1961 Yılında yüzde yüz yerli bir otomobil yapılması için emir veriyor. 

Bunun üzerine emir yerine getiriliyor. 
Ne mutlu... 
Türk mühendis ve işçileri gece gündüz durmadan çalışarak Eskişehir'de 130 günde motor dahil '' yüzde yüz yerli dört adet otomobil'' ve 10 adet motor yapıyorlar. Tabii onları kutlamak gerek. Türkler otomobil üretemez diyenler yanıldılar. 
Devlet Başkanı Cemal Gürsel Deneme sürüşü için arabaların birine bindiriliyor. 
Ama hangisine? 
Arabalardan birinin  deposuna benzin konmamış. 
Acaba neden?
Daha sonraları Ankara sanayicilerinden biri olan ve bir ara MESS işveren sendikası başkanlığını da yapan Şükrü ER bir röportajında Devrim Arabalarına ilişkin bakın neler anlatıyor...

“Projede yer alan mühendislerden biriyim. Devlet Demiryolları’nın Eskişehir fabrikasında bir alan bize tahsis edilmişti. Ankara ve Sivas fabrikaları da bize destek veriyordu. İnsan üstü bir performansla dört ayda dört otomobil ürettik. Bu dört otomobil için üç tipte, on adet de motor ürettik. Dünyada görülmemiş şey…
İki tanesi 29 Ekim için Ankara’ya gönderildi…
Araçlardan birine yakıt konmamış. Orgeneral Gürsel bu araca bindi araç durunca tüm basın, buraya hücum etti…
Türkler otomobil üretemez diye kampanya başlattılar adeta. 
O dönem Sanayi Bakanı olan Şahap Kocatopçu projeyi şiddetli kınayanların başında geliyor… 
Devrim’in üretilmeme sebebi başarısızlık değil, tamamıyla siyasidir..
Bu araçlardan biri halen Eskişehir’de. 
Olayların üzerinden 30 yıl geçtikten sonra, gidip gördüm ve içine girip çalıştırdım.  Araba çalışır durumdaydı ve zaman zaman kullanılıyordu.'' (Gelenekten Geleceğe s71 MESS)
Ne denir ki? 
Devrim ya da darbe hükumetindeki bazı bakan ya da bakanlar da dahil birileri devrim arabalarına dolayısı ile ülkeye ihanette mi bulunmuşlar?..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder