30 Temmuz 2014 Çarşamba

UYANIŞ MİTİNGİ 1967 VE ÇETİN ALTAN


1965 Yılında yapılan Milletvekili seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi, 14 millet vekili ile Türkiye Millet Meclisine girdi. Bunlardan birisi de Gazeteci yazar *Çetin Altan'dı. Çetin Altan T.İ.P. Listesinden Milletvekili seçildi. Mehmet Ali Aybar, Rıza Kuas ve diğer T.İ.P. milletvekilleri yaptıkları başarılı çalışmalar ve konuşmalarla Adalet Partisi iktidarını zorlamaya başladılar. Çetin Altan'ın Milletvekili dokunulmazlığını kaldırmak için gerekli  prosedürü başlattılar. MADEN - İŞ Sendikası ve ilerici öğrenci teşkilatları, bu durumu protesto için "UYANIŞ MİTİNGİ" adı altında bir miting ve yürüyüş düzenlediler...
Sağdan 2. Hüseyin Ekinci

8 TEMMUZ 1967 günü Beyazıt'da toplanıldı. İstanbul Milletvekili ve Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Rıza Kuas kısa bir konuşma yaptı. 

Konuşmasının sonunda "işçi sınıfı artık bilinçleniyor kısa zamanda, içlerinden daha bir çok Çetin Altanlar çıkacaktır" dedi. Beyazıt Meydanından yürüyüşe geçilerek taksime gelindi. Taksim Meydanını dolduran bilinçli kalabalık, "halk Çetin'leşti, Çetin halklaştı" şeklinde, defalarca slogan attılar. Kırk bin civarında katılımcının doldurduğu alanda Çetin Altan kürsüdeki yerini aldı.

Çetin Altan'ın yaptığı konuşmayı 9 Temmuz 1967 tarihli Milliyet gazetesi şöyle duyuruyordu. "Biz halkı ihtilale teşvik etmedik. Meclise gir ağırlığını koy dedik. Ben onların verdiği dokunulmazlıkla doğmadım.Yalnız dokunulmazlığımı değil, bütün bedenimi kaldırsalar, sesim yine Türkiye'nin ufuklarında çın çın çınlayacaktır. Ben bunları söyleyeceğim. Komünist deseler de demeseler de söyleyeceğim. Ne olduğumu ben kendim biliyorum. Sapına kadar sosyalistim. Ya istiklal ya ölüm"  
   
*Bir zamanların Çetin Altan'ı işte böyleydi. Kendisi mi değişti? Zaman mı değiştirdi?. 
          


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder