30 Haziran 2015 Salı

BÜYÜK GREV

Yazarlar Sendikası Başkanı, gülmece hikayelerinin usta kalemi Aziz Nesin, Vatan Gazetesinde T. Maden - İş Sendikasının grevlerini eleştiren bir masal öykü kaleme almıştı. "Büyük Grev" adıyla yayımlanan bu yazıyla, DİSK ve MADEN - İŞ Sendikası Genel Başkanı Kemal Türkler acımasız biçimde eleştiriliyordu.

3 Aralık 1977 tarihinde  Vatan Gazetesinde yayımlanan "Büyük Grev" adlı masal öyküde, Koç Holding'in depolarındaki stokların eritilmesi ve Vehbi Koç'un daha fazla para kazanacağı konusunda anlaşma yapıldığını, Kemal Türkler'in, Vehbi Koç'un değirmenine su taşıdığı anlatılıyordu.

Karikatürist Haslet'in çizdiği haksız ve yakışık almayan, kendisine de yakışmayan Vehbi Koç'la birlikte aynı amacı taşıyan karikatür, Aziz Nesin'in yazısı ile birlikte aynı gün Vatan Gazetesinde yayımlanmıştı. Haslet, çizdiği karikatüründe Vehbi Koçun eline "yaşasın grev", Kemal Türkler'in eline de "yarasın grev" pankartı tutuşturmuş. Koç ve Türkler'in arasına da şaşkınlık yaşayan işçilerin kalabalık çizimi yerleştirilmişti.. Bu konu yani Aziz Nesin ve Haslet'e kısaca cevap vermek isterim ama biraz sonra..

İYİ TANIDIĞIM TÜRKLER

1962 Yılından itibaren, üye, işyeri temsilcisi, şube gençlik kolu başkanlığı, Merkez Şube Başkanlığı, İstanbul 1. Bölge, 6. Bölge, Ankara Bölge Temsilcisi olarak görevler yaptım. Bu görevlerin tamamına seçimle geldim. 

Sendikanın en önemli ve en riskli branşları olan toplu-iş sözleşmesi dairesi ile, araştırma, ve ekonomi politika dairelerinde üç yıl başarılı ( çok başarılı) görevler yaptım.
Oldukça uzun sayılabilecek bu görevlerim süresinde, Genel Başkan Kemal Türkler'i çok iyi tanıdım. Son üç yıl ise  MADEN-İŞ Genel Başkan Vekili olarak görevde bulundum.
 
Hiç kimse tabii ki en mükemmel değildir. Uzun süre birlikte çalıştığım, yurt içi, yurt dışı toplantı ve genel kurul toplantılarına birlikte katıldığım, Kemal Türkler'in herkes gibi hataları hatta yanlışları olabilir... 

Bunlar görecelidir herkese göre değişiklik gösterebilir. Ancak başkanlığını yaptığı sendikasına ve işçi sınıfına ihanet edeceğini kimse, hiç kimse söyleyemez.
 

Böyle bir düşünceye sahip olanlar bana göre en hafif ifadeyle kesinlikle yanılmaktadır. Eğer yanılma değilse bu düşüncenin başka bir amaç taşıdığı anlaşılmalıdır..

Kemal Türkler, işçi sınıfı namusunu üzerinde taşıyan önemli bir sendika lideridir.  Yeri kolay kolay doldurulamayacak çok değerli bir sendikacı, devrimci bir liderdir. 

Aziz Nesin bu yazıyı yazmadan önce elde ettiği bilgileri zannederim yanlış kaynaktan elde etti. Haklı kaynak mı yoksa, Hakkı kaynak mı bilinmez?. 
Ben Aziz Nesin'i çok iyi tanımam. Çok akıllı olduğunu daha doğrusu çok zeki olduğunu ve bir yazım üstadı olduğunu biliyorum. 
Kemal Türkler'i suçladığı (eleştiri değil) bu yazısında çok sayıda Hakkı sözcüğünü kullanmış? 
Neden?
Bir şey mi demek istiyor?
O da bilinmez..

'Koç Grubu Zorda' olarak devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder