26 Aralık 2014 Cuma

SENDİKAL ÖRGÜTLENME RÜZGAR GİBİDİR

MADEN-İŞ 21. GENEL KURULU VE SENDİKAL HAREKETLERE YANSIMASI

Disk kurucu üyesi ve metal işkolunun lokomotifi durumunda ki, Türkiye Maden-İş Sendikasının 21. Genel Kurul Toplantısı 10 -13 Eylül 1974 tarihlerinde yapıldı.
İstanbul Belediyesi Meclis Salonunda dört gün devam eden Genel Kurul sonunda, Yönetim ve Yürütme Kurulunda önemli değişiklikler oldu. Yapılan seçimler sonucunda, Yürütme Kuruluna beş yeni üye girdi. Bunlar, bölge temsilciliklerinde başarılı çalışmalar yapmış gençlerden oluşuyordu.

21. Genel Kurul, Maden-İş tarihinde adeta bir dönüm noktası oldu. Yerli ve yabancı konukların katıldığı Genel Kurulda çok önemli kararlar alındı.

Kemal Türkler’in Genel Başkanlığa tekrar seçildiği Genel Kurul sonrası, Genel Yürütme Kurulu, ilk toplantısında teşkilatlanma (örgütlenme) başta olmak üzere bir çok konuda yeni ve gerçeklikle örtüşen  kararlara imza attı. Bunların en önemlisi "üyelerin  söz ve karar sahibi olma ilkesi"nin tam olarak yürürlüğe konmasıydı.

Arka sıra soldan: Hüseyin Ekinci Genel Başkan Vekili, Mehmet Ertürk Genel Sekreter, Mehmet Karaca Genel Başkan Vekili, ön sıradakiler: soldan Hakkı Öztürk Genel Başkan Vekili, Kemal Türkler Genel Başkan, Bahtiyar Erkul Genel Başkan Vekili.

Yürütme Kurulu üyeleri, ihtisas daireleri konusunda görev dağılımını aşağıdaki şekilde yaptı.

Genel Başkan Kemal Türkler’in başkanlığına bağlı daireler: Eğitim, Basın Yayın, Dış ilişkiler Daireleri.

Genel Başkan Vekili Şinasi Kaya Başkanlığına bağlı daire: Örgütlenme Dairesi.

Genel Başkan Vekili Hüseyin Ekinci Başkanlığına bağlı daireler: Toplu Sözleşme, Araştırma ve Etüt, Ücret ve Ekonomi Politika Daireleri.

Genel Başkan Vekili Bahtiyar Erkul’un Başkanlığına bağlı daire: Mali İşler Dairesi.

Genel Başkan Vekili Mehmet Karaca Başkanlığına bağlı Daireler: Personel, Sosyal İlişkiler, Mesleki Kısımlar Daireleri.

Genel Başkan Vekili Hakkı Öztürk Başkanlığına bağlı daireler: Sosyal Hizmetler ve Tesisler, Yatırım ve İşletmeler Daireleri.

Genel Sekreter Mehmet  Ertürk  Başkanlığına bağlı daireler: Koordinasyon ve Hukuk İşleri Daireleri şeklinde oldu.

Genel Yürütme Kurulu, öncelikle örgütlenme konusunu ele aldı. İşverenlerle işbirliği içinde olan sarı sendikalarla mücadele ve sendikasız iş yerlerinde çalışan metal işçilerinin, Maden-İş çatısı altına girmeleri konusunda yeni planlar hazırladı.

Araştırma, ücret ve ekonomi dairelerinin başarılı çalışmaları, toplu sözleşme teklif ve taslaklarının her işyerinin çeşitli özelliklerine göre hazırlanması, toplu sözleşme konusuna ileride de değineceğimiz gibi çok olumlu yansıdı.

Gerçeğe yakın bilgilerle hazırlanan toplu sözleşme teklif ve taslaklarınının tüm işyeri sendika temsilcilerinin katıldığı müzakereler sonunda, görüşülmesi ve başarılı şekilde imzalanması, basın yoluyla kamu oyunda yer alması metal iş kolunda yeni hareketlenmelere yol açtı.

Arçelik işyerinde yapılan toplu iş sözleşmesi ile madenî eşya işkolunda ilk defa sendika üyelerinin yılda üçüncü maaş ikramiye almaları, MESS'in tüm muhalefetine rağmen gerçekleştirildi.

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları ile Bursa'da kurulu otomobil fabrikaları işçilerinin, örgütlenme çalışmaları kısa zamanda sonuçlandı. Maden-İş bünyesinde yerlerini aldılar.

8 bin Demir çelik işçisi, sarı sendika zincirlerini kırıp Maden-İş'le bütünleşti.

Bursa'da kurulu,Tofaş ve Renault işyerlerinde (mahkeme kararları ile) yapılan referandumlarla (gizli oy açık sayım) işçiler, Maden-İş çatısı altında ki yerlerini aldılar. Oto yan sanayi işçileri de otomobil fabrikası işçilerini takip ederek sendikal özgürlüklerinin tadına vardılar.

Kısa zamanda Maden-İş sendikasının üye sayısı, seksen binleri aştı.

Metal İş kolunda faaliyette bulunan, Fehmi Işıklar Başkanlığındaki Çağdaş Metal-İş Sendikası da yapılan olağanüstü Genel Kurulda Maden-İş Sendikasına katılma kararı aldı.

Seydişehir Aleminyum Tesisleri ile İskenderun Demir Çelik Fabrikalarında da, örgütlenme çalışmaları hızlı bir şekilde başladı.

Sendikal örgütlenme, rüzgarı arkaya alma gibidir.
Çığ gibidir.
Sel gibidir.
İşçi sendikaya inanırsa, yöneticiye güvenirse, yöneticilerin fedakârca çalışmasını görürse, tüm baskılar, yıldırmalar, korkutmalar vız gelir ona. Sarı sendikayı da, yıldırmaları da, korkutmaları da ezer geçer.

Bu durumları birlikte gördük yaşadık ve yeni işyeri örgütlenmeleri arka arkaya devam etti.

Beko Teknik, Pres-İz, As Elektrot, E.C.A, Gücüm Cıvata, Altaş Ev Aletleri, Ankara Emek, Netaş, İmpres, Man, Tasaş,Unika, İto,Termo, Mutlu Makina işyerlerinde çalışan binlerce emekçi çeşitli baskılara rağmen Maden-İş ve dolayısı ile Disk saflarında ki yerlerini almış oldular.

Eskişehir, Çerkezköy, Samsun, Artvin, Ankara ve İzmir'de kurulu bir çok yeni işyerinde de örgütlenme kıpırdanmaları oluştu..

Maden-İş Sendikasında ki hızlı örgütlenme, Disk'e bağlı diğer sendikalarda da görülmeye başladı. Kısa zamanda DİSK'İN ÜYE SAYISI 500.000'i aştı.