3 Temmuz 2022 Pazar

BEYEFENDİ SENDİKACI ...

1965 Yılıydı.

T.MADEN-İŞ Sendikasının şube başkanı olduktan kısa bir  süre sonra, Cağaloğlu'daki sendika merkez ofisine gitmiş ve Genel Sekreter Ruhi Yümlü ile sendikal konularda kısa bir söyleşide bulunmuş ve faydalı bilgiler almıştım. Odasına giren çıkan hemen  herkesin, "Ruhi Bey" veya "Ruhi Baba" diye hitap ettiği bu insandan, yöneticilik hakkında yaptığım kısa sohbetlerde bir hayli şey öğrenmiştim. 

Kısa ve öz konuşması konuşurken karşısındakini rencide etmemesi kişilikli meziyetleri beni oldukça etkilemişti. İşçi sendikaları özellikle de MADEN-İş’le ilgili bilgi deposu  gibiydi. Anlattıklarından anlaşılan şuydu; Ruhi Bey MADEN-İŞ'in adeta canlı bir hafızasıydı.

CİHANGİR YAŞAMI

Zamanla gerek sendikal çalışmalar, gerekse aynı binada oturduğumuz için komşuluk ilişkilerinde, Ruhi Bey'i daha iyi tanıdım. Bana göre Ruhi Bey beyefendiden öteydi, az rastlanılan bir insan, ve tam bir eski İstanbul beyefendisiydi. Zaten İstanbul'da doğmuş, Cihangir'de ahşap iki katlı küçük bir evde büyümüş. Babadan kalma bu küçük evi 1971 yılında satmış ve bizim de oturduğumuz kooperatif binasının alt dairesine taşınmıştı.

Sadi Koçaş, akşam haberlerinde zehir zemberek bir konuşma yapmıştı. İsrail Başkonsolosu Efraim Elromun öldürüldüğünü duyuruyordu. 12 Mart Darbesi sonrası kurulan Nihat Erim Hükumetinin siyasi işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısıydı Sadi Koçaş. Sokağa çıkma yasağı konduğunu, İstanbulluların bu kurala kesinlikle uymalarını belirtmişti... 

KUTSAL İSYAN

O Gece tüm evlerimiz tam teçhizatlı ve süngülü askerler tarafından didik didik arandı. Ruhi Bey'in kitaplığında Hasan İzzettin Dinamo'nun Kurtuluş Savaşını anlattığı Kutsal İsyan adlı kitabını görmüşler, Kitap ve Ruhi Bey önce karakola, oradan da Beşiktaş'taki Orhaniye Kışlasına götürüldü.

                       Sağda Ruhi Yümlü, ortada Hüseyin Ekinci

Kitap kapağındaki "isyan" sözcüğünden dolayı, Ruhi Bey ancak onbeş gün sonra evine dönebilmişti.

Çok arkadaşı yoktu Ruhi Bey'in. Sık buluştuklarına şahit olduğum sendikal camiadan Yusuf Sıdal ve adının ihvan olduğunu hatırladığım çocukluk arkadaşıydı. 

Yusuf Sıdal MADEN-İŞ'in Kurucusu ve ilk Genel Başkanıydı. Bekardı Şişli'de Tekel işçilerinin kurdukları Bira Evlerinde oturuyordu. Çoğu zaman Cumartesi günleri öğleden sonraları Balık Pazarındaki Cumhuriyet Lokantasında buluşur demlenirlerdi. Cumhuriyet Lokantası o zamanlar dört ya da beş masalı, salaş ama şirin bir mekandı. Müşterilerin bir kısmı gelirken bazı malzemelerini yanlarında getirir ve mezelerini kendileri hazırlardı...

Devam edecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder