14 Mart 2016 Pazartesi

RENAULT FABRİKASI VE SENDİKAL HAREKETLER

2016 Yılı, Bursa’da çalışan işçiler arasında sendikal hareketlilik devam ediyor. RENAULT Fabrikası’nda çalışan işçilerin büyük çoğunluğu, yasaların kendilerine verdiği hakları kullanarak, Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek ayrıldılar. DİSK üyesi, Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlendiler. Anlaşılan Türk Metal Sendikası, işveren, bazı işveren vekilleri ve işverenin üyesi bulunduğu MESS, işçilerin haklarına ve kararlarına saygı duymuyorlar.

SENDİKA SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ VE REFERANDUM

Sendikal konularda ileri çıkan işçileri işten çıkarıyorlar. Çıkarılan işçiler için, arkadaşları çeşitli demokratik eylemlerde bulunuyorlar. İşçiler, işyeri ve ülke ekonomisi olumsuz etkileniyor. Bu durum çözülemez değil. İşverenler işçilerin sendika seçme haklarına saygı göstermeli. İşyerinde gizli oy, açık sayımla yapılacak REFERANDUM bu konuda yapılması gereken en adil ve gerçekçi çözümdür.

1975 Yılında Bursa Renault işyerinde, sendikalar arasında yetki sorunu yaşandı. Sendikalar yasası uyarınca yetki sorunu çözülemedi. Nihayet 4 Nisan 1975 günü işyerinde Referandum yapıldı.  O tarihte çalışan işçiler arasında yapılan referandumda (gizli oy, açık sayım) 2189 işçi oy kullanıldı. DİSK üyesi T.MADEN-İŞ, 1532 oy alırken diğer sendikaya 645 oy çıkmıştı.
Taraflar sonuca saygı gösterdi, işbarışı sağlandı.