1 Aralık 2017 Cuma

NETAŞ 50. YILINI KUTLUYOR

NETAŞ SENDİKAL HAREKETLERİ VE NOSTALJİ

Elli yıl önce İstanbul Ümraniye Bölgemizde, Türk-Kanada ortaklığı ile kurulan NETAŞ Fabrikası, kuruluşunu tamamlayarak üretime geçmişti.  Açılımının, Northern Elektrik Telekominikasyon AŞ olarak 1967 yılında kurulan NETAŞ Fabrikası, o günkü koşullarda çok modern olarak adlandırdığımız bir işyeriydi.

Beyaz yakalı personelin (büro personeli) işe alımı sırasında "deveye hendek atlatacak" derecede hassas davranılmıştı. Birkaç kademede yapılan imtihanlar sonucunda işe alınanlara şanslı gözüyle bakılıyordu.
"Telekominikasyon" sözcüğünün birçokları tarafından söylenişinin zorlandığı bu dönemde formen, usta ve diğer teknik elemanların hepsi KANADA'lı yöneticilerin uyguladıkları yöntemlerle işbaşı yaptırılmıştı.

NETAŞ'ın 29.11.2017 Tarihinde yapılan Ellinci yılını kutlama etkinliğine katılan Başbakan Binali Yıldırım, Çinli ZTE'yi ortaklık nedeniyle kutladı. Kutlama etkinliklerine birçok hükumet yetkilileri de katıldılar.
Kurulduğu ve üretime başladığı gün, ekonomimiz için önemli bir kuruluş olan bu firmanın bu gün de önemini artırarak koruduğu muhakkaktır.

1970 li yıllar işçilerin sendikal haklar bakımdan bilinçlenmeyi hızlandırdıkları, ekonomik haklarını ön planda tutmaya başladıkları ve sarı sendikalardan ayrılmayı hedefledikleri yıllardı.
O yıllarda sayıları 800 olan NETAŞ işçileri, işyerinde örgütlü olan ve toplu sözleşmeyi kendilerinden habersiz imzalayan Tek-Met iş sendikasından istifa ederek  topluca T.MADEN-İŞ Sendikasına üye oldular. Daha sonraları çalışanların sayısı 1500 civarına kadar yükselmişti.

HOŞ GELİŞLER OLA

Üsküdar'da bir salonda yapılan akşam toplantısına çok sayıda işçi ve MADEN-İş üyesi katıldı. Genel Başkan Vekili ve Toplu Sözleşme Dairesi Başkanı Hüseyin Ekinci toplantının açış konuşmasını yaptı, T.MADEN-İŞ'in çalışma yöntemlerini anlattıktan sonra, yapılacak toplu sözleşme hakkında önemli açıklamalarda bulundu. "Devrimci ve gerçek bir sendikaya geldiniz, hoş geldiniz, hoş gelişler ola, çalışmalarda bilmenizi isterim ki daima tabanın söz ve karar sahibi olma ilkesi  uygulanmaktadır" dedi.

"Temsilcilerinizi kapalı oy açık sayımla kendiniz seçeceksiniz. Sendikanız tarafından sizlerle ilgili alınacak kararlar, sizlerle birlikte oluşturulacak. Toplu sözleşme teklifleriniz sizlerle birlikte hazırlanacak. Toplu sözleşme müzakere masasında sizler tarafından seçilen temsilcilerin tamamı bulunacaktır"dedi.
Daha sonra söz alan işçiler konuştular. Sarı sendikadan istifa ederek MADEN-İŞ'e üye olan Bir işçi " 35 yaşımın en mutlu gününü yaşıyorum. Bu günü NETAŞ'ta çalışan işçiler adına bayram ilan ediyorum. Sarı sendika ve sarı şebekeden kurtulduk. Birliğimizi kimse bozamayacaktır artık" diyerek konuşmasını sürdürdü.

Coşku içerisinde geçen bu toplantı geç saatlere kadar devam etti.
Çok sayıda üye söz alarak konuştu ve çeşitli sorular sordu.
Konuşmalardan sonra sendikanın diğer yetkilileri soruları cevapladılar.

Bu toplantı sonrasında, Kanadalı genel müdür ve akıl hocası diğer işveren yetkilileri, işçilere gözdağı vermek için MADEN-İŞ sendikasına üye olan 20 işçiyi işten çıkardılar. Arkadaşlarının sendika değiştirme yüzünde işten çıkarıldığını protesto etmek üzere 24 Şubat 1975 tarihinde iş bıraktılar ve fabrikadan çıkmadılar.

13 Şubat tarihinde işverenin isteği üzerine polis güçleri fabrikaya girdi. 27 işçiyi polis arabasına bindirerek götürdüler. Sendika hukukçularının girişimleri sonucunda bu işçiler serbest bırakıldı.
Bir çok fabrika işçisi, NETAŞ işçileri için yardım kampanyası başlattı.

Daha sonra işverenler yetkili sendika olarak MADEN-İŞ'i kabullendiler. Yapılan protokol sonunda işten haksız çıkarılan 20 işçi işe iade edildi.
İlerleyen günlerde Çalışma Bakanlığı tarafından toplu sözleşme yetkisi T.MADEN-İŞ'e verildi.

GEÇMİŞE ÖZLEM (NOSTALJİ)

Sonunda toplu sözleşme imzalandı.
Yapılan toplu sözleşme ile NETAŞ işçilerinin ücret zamları yanında alacakları bazı sosyal yardımlar:
Yılda 5 maaş ikramiye,
Kıdem tazminatı her yıl için 45 gün olarak,
Haftalık çalışma süresi 45 saat olarak,
Yıllık ücretli izinler 3 er gün artırıldı, yıllık ücretli izin parasından ayrı olarak izne çıkan işçiye 2.500TL. izin parasının ödenmesi,
Her yıl her işçiye 2.500TL. yakacak yardımı, ayda her çocuk için 50 TL. çocuk yardımı ödenmesi,
Ramazan ve Kurban Bayramlarında, her işçiye, 1250.TL. bayram harçlığı ödenmesi kararlaştırıldı.